ŠTAFETA S OLYMPIJSKÝM OHNĚM PROBĚHLA KRAJEM V ROCE 1936

   Tradice štafety s olympijským ohněm vznikla až v roce 1936 před hrami v Berlíně. Napjatá politická situace spojená s nástupem fašismu v Německu přinesla pochybnosti o pořádání her v Berlíně. Také cesta olympijského ohně z Atén do centra říše neměla hladký průběh. V Praze musela štafeta s pochodní zastavit, když se jí do cesty postavili zastánci levice. Rozlítila je mapa s trasou olympijského ohně. Na mapě byla totiž hranice Československa bez sudetských oblastí, na které si Německo již dělalo nároky. Hned poprvé tak došlo k zhasnutí olympijské pochodně. Oheň zapálený ve starověké Olympii bylo potřeba neustále udržovat a doplňovat hořčíkovou náplní. Na trupu pochodně byla zobrazena trasa štafety a říšská orlice, tentokrát překvapivě bez svastiky, ale s olympijskými kruhy.

KDO MĚL V NAŠEM KRAJI NÉST POCHODEŇ?

Další dohady vznikly kolem sportovců, kteří měli pochodeň nést právě na území Ústeckého kraje, kde převažovalo německé obyvatelstvo. Pochodeň tak měli nést pouze místní Němci. Tento požadavek byl předložen plaveckým spolkem Hellas Děčín na jednání, která probíhala mezi olympijskými výbory v Berlíně a Praze. Hlavním vyjednávačem byl pan Erich Klicpera, kterému se podařilo celou záležitost dovést do vytouženého cíle. A tak pochodeň s olympijským ohněm mělo to štěstí nést šest vybraných sudetoněmeckých sportovců – Hermann Jeswick, Josef Klieber, Erich Klicpera, Adolf Gierschik, Karl Simm a Karl Berge.

TRASA OLYMPIJSKÉ ŠTAFETY NA ÚZEMÍ KRAJE

Z Prahy dorazil oheň přes Straškov a Lovosice do Teplic. Ráno 30.7. 1936 , po deváté hodině, se vydali vybraní běžci s olympijskou pochodní z Teplic směrem na Přestanov, Chlumec a odtud na Telnici, Nakléřov a do Petrovic. Stovky a stovky nadšených a jásajících diváků lemovalo ulici, k obloze byli vypuštěni poštovní holubi. Na saské straně hranice, přímo uprostřed silnice, byl k této příležitosti vybudován kamenný olympijský „oltář,“ na kterém zapaloval oheň a předával pochodeň poslední běžec z československého území – Hermann Jeswick. Nad nastoupenými oddíly SA, v uniformách a helmách a transparenty s hákovými kříži. Předání ohně na hranici přihlížela i autorka propagačních filmů o německé říši Leni Riefenstahlová. Pochodňovou štafetu zvěčnila ve filmovém dokumentu Olympia. Oheň opustil československé území v 11:45 hodin. Každý běžec si mohl pochodeň ponechat na památku.

Zdroj obecpetrovice.cz

Trasa štafety s olympijským ohněm 1936

Fotografie 3 x z olympijským ohněm v Petrovicích u Ústí nad Labem FOTO aicolympic.org