ŠČERBA MÁ PRVNÍ TITUL NA DRÁZE, CAMARA VE ZLÍNĚ BRONZOVÝ

   Krajská atletika slaví po dlouhých dvaadvaceti letech zlatou medaili z mistrovství ČR mužů a žen na dráze. Matěj Ščerba (AC Ústí) vyhrál ve Zlíně závod tyčkařů v novém krajském rekordu 5,67 metru a poprvé v kariéře se radoval z mistrovského titulu na dráze. Za titul získal navíc bonus sto bodů do světového žebříčku a netrpělivě bude vyhlížet, zda se vejde do olympijské nominace. Kladivář Samuel Camara (AC Ústí) potvrdil letošní vzestup výkonnosti a hodem 67,77 metru vybojoval bronzovou medaili. Nestačil pouze na české reprezentanty z ME v Římě Myslyvčuka a Hájka.

Atleti kraje získali navíc devět umístění ve finálové osmičce. Kamila Frontzová (AK Bílina) zaostala ve skoku dalekém jen tři centimetry za krajským rekordem a výkonem 6,05 metru skončila čtvrtá. K vytouženému bronzu jí chyběly dva centimetry. K tomu přidala sedmé místo ve finále na sto metrů překážek v osobáku 13,81 vteřiny. Jakub Spišjak (VTŽ Chomutov) letos po dráze doslova létá a potvrdil to také ve finále dvoustovky. V silné konkurenci doběhl šestý v osobním maximu 21,43 vteřiny. Tímto výkonem se posunul na druhé místo krajské historie. Armin Ntemo (USK Ústí) chtěl ve finále stovky promluvit do souboje o medaile. V rozlučce Jana Veleby hrál ale vedlejší roli a z první dráhy finišoval až jako osmý. Petr Synáček (USK Ústí) sledoval ve finále na 400 metrů překážek úprk Víti Mullera za olympijským limitem a skvělým finišem si doběhl pro šesté místo a třetí nejlepší výkon krajské historie 52,40 vteřiny. Radek Letocha (AK Bílina) se v rozběhu půlkařů vyvezl za Jakubem Dudychou k letošnímu maximu 1:52,05, ve finále pak finišoval na sedmém místě.

Oštěpaři Jonáš Fiedler (Atletika Litvínov) a Filip Kaplan (USK Ústí) svádí již od dorosteneckých časů vyrovnané souboje. Tentokrát oba předvedli na centimetr stejný výkon 65,34 metru. Fidler měl ale delší druhý pokus a skončil šestý, Kaplan se musel spokojit se sedmým místem. Juniorský mistr ČR Tomáš Fuchsig (USK Ústí) bral při premiéře mezi dospělými desáté místo. Klára Mirvaldová (VTŽ Chomutov) byla na pětce ve hře o medaili, pomalé tempo a drtivý finiš soupeřek jí ale nehrál do karet a cílem doběhla jako šestá. Petra Helebrantová (Elna Počerady) se po návratu ze studií v USA poměřila s nejlepšími mílařkami a doběhla na sedmé pozici. Těsně za branami finálové osmičky skončily diskařka Natálie Fišerová (AC Ústí) a trojskokanka Simona Plosová (AC Ústí). První start na mistrovství ČR zapsala na stýplu Adéla Konířová (AC Ústí). V úmorném vedru si doběhla pro desáté místo. Karolína Běloubková (AC Ústí) zaběhla čtyři sta metrů podruhé v kariéře pod 56 vteřin, na postup do finále jí chyběly dvě desetiny. Závod naopak nevyšel Patriku Ďurčovi (AK Most), když v tropickém počasí dobíhal v čase nad padesát vteřin. Také Martin Veselý (USK Ústí) pomýšlel v trojskoku na vyšší příčky. Výkonem pod čtrnáct metrů a jedenáctým místem zůstal tentokrát za očekáváním.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

HISTORICKÁ BILANCE KLUBŮ KRAJE NA MČR MUŽŮ A ŽEN

Litvínov 6-7-8 Spartak Ústí 3-7-7 Most 1-4-6 AC Ústí 1-3-5 Bílina 1-2-8 Děčín 1-2-1 Lovosice 0-4-5 Chomutov 0-1-3 USK Ústí 0-2-0 Počerady 0-0-1 CELKEM KRAJ 13-32-44

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ ATLETI KRAJE NA MČR NA DRÁZE

Macounová Spartak ÚL 3-3-2 Birnbaumová Litvínov 3-2-0 Volný Litvínov 2-2-1 Ščerba AC Ústí 1-2-3 Zahrádka Děčín 1-1-0 Pípa Litvínov 1-1-0 Wipler Bílina 1-0-1 Sýkora Bílina 0-2-1 Pospíšil Most 0-2-1 Živec Lovosice 0-2-1 Maška USK Ústí 0-2-0 Camara AC Ústí 0-1-1 Bělohlávková Chomutov 0-1-1

VÝSLEDKY ATLETŮ ÚSTECKÉHO KRAJE ZLÍN 2024