SKVĚLE! ŠEST KRAJSKÝCH REKORDŮ NA GIGANTU V OSTRAVĚ

   Atleti kraje vybojovali na mistrovství ČR juniorů a dorostu v Ostravě neuvěřitelných dvanáct medailí. V souboji s českou špičkou navíc překonali šest krajských rekordů. Dan Kačur (ASK Lovosice) vylepšil vlastní krajský rekord z letošní sezóny na trati 2000 metrů překážek výkonem 5:55,69. Zlepšení o třináct vteřin mu navíc zajistilo nominaci na mistrovství Evropy dorostu, které bude hostit v červenci Banská Bystrica.

   Matěj Nos (Slovan Duchcov) vstupoval do souboje sprinterů na sto metrů až jako krajská trojka za Simmerem a Ciprijánem. V dramatickém finále byl ale z krajského trojlístku nejrychlejší a navíc o setinu vylepšil krajský rekord dorostenců časem 10,80 vteřiny. Po právu se tak radoval z bronzové medaile.

   Denis Cipriján (AK Bílina) byl na dvoustovce dorostenců s osobákem 22,73 vteřiny nasazen až jako číslo patnáct. Ve finále ale předvedl neuvěřitelné zlepšení a časem 21,89 vteřiny jako první dorostenec kraje pokořil hranici 22 vteřin. Vymazal tak rekordní zápis Tomáše Majera 22,15 vteřiny z roku 2021. Skvělý výkon mu v silné konkurenci vynesl čtvrté místo. Čtvrtá místa jsou mu na MČR souzena, když tuto nepopulární příčku obsadil již počtvrté. Jediný medailový úspěch zapsal na mistrovství žactva v roce 2022 na trati šedesát metrů, když bral stříbrnou medaili.

   Natálie Fišerová (AC Ústí nad Labem) zlepšila krajský rekord juniorek v hodu diskem letos již počtvrté. Hned v úvodu sezóny vymazala letitý rekord Trnkové 41,72 metru z roku 1964. Na šampionátu v Ostravě trefila šestým pokusem 45,60 metru a radovala se z bronzového úspěchu. Je to již její pátá medaile z mistrovství ČR.

   Štafeta juniorek AC Ústí nad Labem Běloubková K., Šulíková K., Štěrbová I., Vlachová L. vylepšila krajský rekord na trati 4 x 400 metrů téměř o čtyři vteřiny. Časem 3:52,41 navíc zaběhla druhou nejrychlejší ženskou štafetu v historii kraje. Předchozí rekord držela děvčata Mostu z loňské sezóny časem 3:56,35. Ústeckým sprinterkám to v Ostravě stačilo na páté místo.

   Štafeta dorostenek AK Most Mikulková N., Gýnová A., Rýpalová E., Břečková N. brala páté místo ve štafetě na 4 x 400 metrů v krajském rekordu 3:56,45. Výkon štafety AC Ústí z roku 2021 vylepšila o necelou vteřinu. Tahounem štafety byla pátá z individuálního závodu Natálie Mikulková.